Koelingontwikkelingen helpen energie te besparen

- Sep 09, 2020-

Een nieuw rapport laat zien dat ondanks de grote toename van de inzet van koeltechnologie in Duitsland de afgelopen jaren, de energievraag voor koeling met slechts 6% is gestegen.

De nieuwe studie, "Energievraag voor koeltechnologie in Duitsland" door de VDMA, de Duitse Vereniging voor Werktuigbouwkundige Industrie, toont technologische ontwikkelingstrends in de tijd. Het vergelijkt het jaar 2017 met 2009, het basisjaar van de vorige studie uit 2011.

Gedurende deze tijd, terwijl de voorraad koelsystemen met 16% toenam van ongeveer 125 miljoen eenheden tot 144 miljoen eenheden, nam de energievraag met slechts 6% toe tot 87 TWh).

In totaal werd 84% van deze energiebehoefte gedekt door elektriciteit en dienovereenkomstig kwam 14% van het Duitse elektriciteitsverbruik voor rekening van koeltoepassingen. Samen met hun niet-elektrische systemen was de koeltechnologie dus goed voor 5,6% van de primaire energievraag in Duitsland in 2017.

De studie claimt aan te tonen dat hoewel aanvullende toepassingen van koeltechnologie, vooral in de warmtepompsector, resulteren in een toenemende energievraag, dit grotendeels kan worden gecompenseerd door efficiëntieverbeteringen.

De studie werd uitgevoerd in opdracht van de Onderzoeksraad voor Koeltechnologie (Forschungsrat Kältetechnik eV - FKT) en het Instituut voor Luchtbehandeling en Koeling (ILK) Dresden.