Hoe werken koelmiddelen&airconditioning?

- Aug 20, 2020-

Koudemiddel namelijk koudemiddel R134a, koudemiddel R410a en koeling wordt over de hele wereld en elke dag in uw dagelijkse leven gebruikt, maar hoe werkt het? Bij koeling draait het allemaal om het absorberen en verplaatsen van warmte uit een kamer, in plaats van in een koelkast, een vriezer of bij u thuis. Het hoofdconcept blijft hetzelfde. In dit voorbeeld zullen we vandaag kijken naar uw standaard airconditioner voor thuis. Hoewel dit misschien niet geldt voor een koelkast of de airconditioning van uw auto, moet u er rekening mee houden dat het algemene concept hetzelfde is.

Invoering

Eerst en vooral produceert uw airconditioner in huis geen 'koude lucht', zoals uw oven warmte zou produceren. Met een gasoven heb je de warmte van de vlam die je huis binnen blaast. In plaats daarvan hebben airconditioners alles te maken met het overdragen van warmte en het veranderen van de toestand van het koelmiddel. Het koelmiddel wordt gebruikt om de warmte van binnenuit uw huis te absorberen, die warmte naar uw airconditioner te transporteren en vervolgens naar buiten af ​​te geven. Zodra de warmte is afgevoerd, blaast de koudere lucht weer je huis in. Het koelmiddel circuleert continu om extra warmte uit uw huis te verwijderen totdat de gewenste temperatuur is bereikt.

Om ervoor te zorgen dat een koudemiddel warmte absorbeert, moet er een verandering van toestand plaatsvinden. Als ik zeg verandering van toestand heb ik het over het gaan van vloeistof naar gas en van gas naar vloeistof. Het is belangrijk om te onthouden dat de koudemiddelcyclus precies dat is, een cyclus. Dat betekent dat het keer op keer gaat. Er is nooit een onderbreking in deze cyclus en er mag nooit een lek zijn in deze cyclus. Het is een volledig afgesloten proces. Binnen deze cyclus zijn er verschillende componenten die ervoor zorgen dat het koelmiddel de druk, temperatuur en toestand kan veranderen. We zullen deze bespreken, evenals het proces van het koelsysteem.

De Process& Componenten

Home AC Cycle

De afbeelding hierboven is een geweldige illustratie die je laat zien hoe alles is ingedeeld voor een airconditioner voor thuis. Dat gezegd hebbende, zal ik zeggen dat het de componenten niet in volgorde van proces labelt. Maar dat is oké, ik zal dat hieronder voor je doen. Als u niet zeker weet naar welk onderdeel ik verwijs, raadpleeg dan de bovenstaande afbeelding om een ​​idee te krijgen.

 1. Verdamper–De koelspiralen van de verdamper halen de warmte en vochtigheid uit de lucht in uw huis met behulp van het aangewezen koelmiddel. Ooit gemerkt dat uw airconditioner aanslaat en deuren die op een kier stonden dicht 'gezogen' worden? Dat is uw systeem dat warme lucht uit uw huis haalt.

 2. Zuigleiding–Hier wordt het koudemiddel in de compressor 'gezogen'. Dit wordt ook wel de lagedrukzijde genoemd.

 3. Compressor–De compressor is een pomp die het koelmiddel verplaatst tussen de verdamper en de condensor om de binnenlucht te koelen. De compressor wordt vaak gezien als het hart van het systeem. In plaats van de bloedstroom naar de rest van uw lichaam te pompen en te meten, pompt en doseert het de hoeveelheid koelmiddel naar de rest van het systeem. Bij binnenkomst in de compressor bevindt het koelmiddel zich in een damptoestand en zoals de naam al doet vermoeden, is het de taak van de compressor om de damp te comprimeren. Wanneer een damp wordt gecomprimeerd, neemt zowel de druk als de temperatuur van die damp toe. De damp die de compressor verlaat is ZEER heet als een hoge temperatuur en hoge druk damp.

 4. Afvoerleiding- Het dampkoelmiddel op hoge temperatuur beweegt zich vervolgens door de afvoerleiding de condensor in.

 5. Condensor–Bij het binnenkomen van de condensor stroomt de hoge temperatuur koelmiddellucht van een ventilator over de spiraal om het dampvormige koelmiddel af te koelen. Als de damp afkoelt, ondergaat deze een toestandverandering en verandert in een vloeistof. Op dit punt wordt de warme lucht uit uw huis verwijderd terwijl de ventilator de lucht over de spoelen en buiten uw huis blaast. Als u ooit uw hand over de bovenkant van uw airconditioner zou steken, zou u voelen dat de hete lucht naar buiten wordt geblazen. Dat is uw condensor aan het werk.

  1. In de condensor zal het koelmiddel in een verzadigde toestand beginnen te veranderen. Een verzadigde toestand is waar damp en vloeistof beide tegelijkertijd bestaan. De verzadigde toestand is waar het grootste deel van de energie wordt overgedragen. Dit is waar de warmte die het koelmiddel draagt, wordt afgevoerd. Op dit punt begint het koelmiddel de warmte te absorberen en wordt het vloeibaar.

 6. Vloeibare lijn- Het vloeibare koudemiddel onder hoge druk beweegt zich een weg door de vloeistofleiding en in het meetapparaat. Dit punt van de cyclus staat bekend als de 'Subcool'. Als er een probleem is met uw systeem, beginnen de meeste technici hier te zoeken.

 7. Meetapparaat -Het doel van de meetinrichting is om de hoeveelheid vloeibaar koelmiddel die in de verdamper wordt gevoerd te regelen. Binnen de meetinrichting is een scheidingspunt tussen hogedruk- en lagedrukzijde van het systeem. Terwijl het koelmiddel door de doseerinrichting wordt geleid, daalt de druk.

 8. Verdamper opnieuw -Na het verlaten van de meetinrichting beweegt het vloeibare koudemiddel onder lage druk onmiddellijk in de spoelen van uw verdamper. Net als bij de condensor heeft de verdamper een ventilator die tegen zijn spoelen blaast. Maar in plaats van warme lucht uit uw huis te blazen, blaast u deze keer nu de koude lucht weer uw huis in. Hier vindt een grote verandering van de staat plaats.

  1. Als het koudemiddel met een lagere druk de spiraal binnenkomt, begint het te borrelen en te koken en terwijl het begint te veranderen in een dampvorm. (Hetzelfde concept als een pan met water koken en alles zien verdampen.) Tijdens dit proces van het veranderen van vloeistof naar damp verwijdert het koelmiddel energie of warmte uit de lucht die over de spiralen stroomt. De warmte die in de lucht zat, wordt overgebracht naar het koudemiddel. Onthoud dat het niet gaat om het creëren van koude lucht, maar om het verwijderen van de warmte. Omdat de warmte uit de lucht wordt gehaald wanneer de ventilator over de spoelen van de verdamper blaast, blaast koude lucht je huis binnen.

 9. Herhaal -Hierna wordt het hele proces steeds opnieuw gestart totdat je huis de gewenste temperatuur heeft bereikt die is ingesteld op je thermostaat.