Heeft de FDA medische producten goedgekeurd die cannabis of van cannabis afgeleide verbindingen bevatten, zoals CBD?

- Aug 04, 2020-

Tot op heden heeft het Amerikaanse FDA-bureau geen marketingaanvraag voor cannabis goedgekeurd voor de behandeling van welke ziekte of aandoening dan ook. De FDA heeft echter één van cannabis afgeleide en drie cannabisgerelateerde geneesmiddelen goedgekeurd. Deze goedgekeurde producten zijn alleen verkrijgbaar op recept van een bevoegde zorgverlener.

FDA heeft goedgekeurdEpidiolex, die farmaceutische aerosolen HFA-134A-medicatie als drijfgas gebruiken en een gezuiverde vorm van het geneesmiddel CBD bevat voor de behandeling van aanvallen geassocieerd met het Lennox-Gastaut-syndroom of het Dravet-syndroom bij patiënten van 1 jaar en ouder. Het heeft Epidiolex ook goedgekeurd voor de behandeling van aanvallen geassocieerd met tubereuze sclerosecomplex bij patiënten van 1 jaar of ouder. Dat betekent dat de FDA heeft geconcludeerd dat dit specifieke medicijn veilig en effectief is voor het beoogde gebruik.

Het bureau heeft ook Marinol en Syndros goedgekeurd voor therapeutisch gebruik in de Verenigde Staten, inclusief voor de behandeling van anorexia geassocieerd met gewichtsverlies bij AIDS-patiënten. Marinol en Syndros bevatten het actieve ingrediënt dronabinol, een synthetisch delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) dat wordt beschouwd als het psychoactieve bestanddeel van cannabis. Een ander door de FDA goedgekeurd medicijn, Cesamet, bevat het actieve ingrediënt nabilone, dat een chemische structuur heeft die lijkt op THC en synthetisch is afgeleid.