Hebben AC en leidingreiniging effect op de verspreiding van Covid-19?

- Jun 05, 2020-

ReHVA, de Europese Federatie van HVAC-verenigingen, beveelt aan dat bevochtiging, airconditioning en pijpreiniging geen echt effect hebben op de verspreiding van coronavirus.


Chemicaliën zoals natriumhypochloriet desinfecterende oplossing, 84 desinfecterende vloeistof tegen virussen, desinfecterende chemische stof, methyleenchloride kunnen worden gebruikt voor klaring.


Deze informatie staat in een nieuw consultatiedocument gepubliceerd door REHVA en zou gebaseerd zijn op de laatste kennis in het WHO-document" Preparing workplaces for COVID-19" ;.


Het zes pagina's tellende document, dat wordt gebruikt door airconditioningprofessionals en facilitaire managers, is beperkt tot commerciële en openbare gebouwen zoals kantoren, scholen, winkelgebieden, sportlocaties, enz., En wordt naar verwachting slechts af en toe besmet. Ziekenhuizen en medische voorzieningen zijn uitgesloten.


Cruciaal is dat het document erop staat dat bevochtiging en airconditioning geen echt effect hebben op de verspreiding van het virus. In tegenstelling tot sommige andere virussen is SARS-CoV-2 een virus dat de ziekte van Covid-19 veroorzaakt, zeer goed bestand is tegen veranderingen in de omgeving en alleen gevoelig is voor een hoge relatieve vochtigheid van meer dan 80% en temperaturen boven {{4 }} graden C.


Het document zegt dat de verwarmings- en koelsystemen naar behoren werken omdat er geen directe invloed is op de verspreiding van de Covid-19.


Bovendien staat in het document dat het reinigen van leidingen niet effectief is tegen infectie tussen kamers.


Warmteherstel

Aangenomen wordt dat de warmteterugwinningsinrichting het virus dat aan de deeltjes is gehecht, via een lek van de uitlaatzijde naar de luchttoevoerzijde kan overbrengen. Bij roterende warmtewisselaars (inclusief wielen) worden deeltjes afgezet op de retourzijde van het oppervlak van de warmtewisselaar en kunnen ze opnieuw drijven wanneer de warmtewisselaar naar de luchttoevoerzijde draait.


Daarom raadt REHVA aan om de roterende warmtewisselaar uit te schakelen tijdens het SARS-CoV-2-evenement. Als er een lek wordt vermoed in het gedeelte met warmteterugwinning, kunt u ervoor kiezen om de druk of bypass aan te passen om luchtlekkage naar de gastoevoerzijde te voorkomen als gevolg van hogere druk aan de pompzijde.


Wanneer het HVAC-systeem is uitgerust met een dual-coil unit of een ander warmteterugwinapparaat dat zorgt voor 100% scheiding van lucht aan de retour- en luchttoevoerzijde, wordt de verspreiding van virusdeeltjes door het warmteterugwinapparaat niet als een probleem beschouwd .


Recirculatie

Wanneer de gecentraliseerde luchtbehandelingsunit is uitgerust met een recirculatiezone, kunnen ook de virusdeeltjes in de retourleiding het gebouw weer binnenkomen. Daarom wordt aanbevolen om centrale recycling tijdens het uitbreken van SARSCoV-2 te vermijden door de recirculatieklep te sluiten.


Het wordt ook aanbevolen om het dispersiesysteem waar mogelijk uit te schakelen, zoals het gebruik van een lokaal gerecyclede ventilatorconvector om herverdeling van virusdeeltjes bij kamertemperatuur te voorkomen. De ventilatorconvector heeft een dik filter dat geen deeltjes met virussen filtert. Als het niet mogelijk is om te sluiten, moeten deze units bij de reinigingsactiviteit worden betrokken, omdat ze deeltjes kunnen verzamelen zoals elk ander oppervlak in de kamer.


Het document is ook in strijd met recente beweringen dat het reinigen van leidingen effectief is tegen infectie tussen verschillende kamers. Het benadrukt dat ventilatiesystemen geen bron van besmetting zijn als richtlijnen voor warmteterugwinning en recycling worden gevolgd. Virussen die aan kleine deeltjes zijn gehecht, worden niet gemakkelijk in ventilatiekanalen afgezet en worden meestal toch via luchtstromen overgedragen. Daarom is het niet nodig om de reinigings- en onderhoudsprocedures voor gewone leidingen te wijzigen.


REHVA vertegenwoordigt meer dan 120, 000 HVAC-ontwerpers, architectonische service-ingenieurs, technici en experts uit 27 Europese landen.


De kennis over virussen wordt voortdurend bijgewerkt, dus REHVA denkt dat dit als een tijdelijke gids kan worden beschouwd. Nieuw bewijs en informatie kunnen worden aangevuld wanneer het bestand beschikbaar is.


84 disinfectant solutions