Zwarte technologie: geen koelmiddel nodig, de efficiëntie is drie keer zo hoog als bij airconditioning

- Mar 15, 2019-

Zwarte technologie: geen koelmiddel nodig, de efficiëntie is drie keer zo hoog als bij airconditioning! ! !

 

Het apparaat is gebaseerd op de speciale eigenschappen van bepaalde vormgeheugenmetaallegeringen en zal na deformatie terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. In sommige gevallen - vooral nikkel-titanium, ook bekend als nikkel-titaniumlegering - absorberen deze metalen een grote hoeveelheid warmte wanneer ze worden gebogen en laten dan warmte vrij wanneer ze de gelegenheid krijgen om terug te keren naar hun normale vorm. Het verschil tussen de laadlijn en de loslijn kan oplopen tot 20 ° C (36 ° F).

no need for refrigerant


Het koelapparaat is daarom heel eenvoudig in concept. Het maakt gebruik van een roterende cilinder die de Nitinol kabelboom bedekt. Terwijl deze lijnen door één zijde gaan, trekken ze warmte uit de lucht en slaan deze op. Als ze dan langs de andere kant draaien, mogen ze terugveren in vorm en de hitte "dumpen" aan de andere kant. Lucht wordt aan elke kant door de kamer geblazen om een verwarmde lucht en een andere koellucht te leveren. Het onderzoeksteam van de Universiteit van Saar heeft met dit apparaat geëxperimenteerd om de draadbelasting, de rotatiesnelheid en de optimale convergentie te bepalen van het aantal draden dat moet worden gebundeld om het maximaal mogelijke thermische verschil tussen de twee zijden bij een gegeven te creëren energie input.

De resultaten lijken erg spannend. Het team van de universiteit van Saarland verklaarde dat "het verwarmings- of koelvermogen van het systeem dertig keer hoger is dan het mechanische vermogen dat nodig is om de legering van de legering te laden en te ontladen", afhankelijk van het type gebruikte legering. Ze zeggen dat dit hun nieuwe systeem tweemaal zo duur maakt als een conventionele warmtepomp en drie keer dat van een conventionele koelkast.

" Onze nieuwe technologie is ook milieuvriendelijk en vormt geen gevaar voor het klimaat, omdat het mechanisme voor warmteoverdracht geen vloeistof of stoom gebruikt", zegt professor Stefan Seelecke, voorzitter van de Smart Metal Systems van de universiteit. "Daarom kan de lucht in het airconditioningsysteem direct worden gekoeld zonder dat er een tussenliggende warmtewisselaar nodig is, en hoeven we geen lekvrije hogedrukleidingen te gebruiken."

Het idee van luchtkoeling of verwarming alleen door kleine stukjes metaal te buigen en te buigen, klinkt vreemd. Hoe zit het met metaalmoeheid? Hoe lang gaan deze aluminiumdraden in deze variabele temperatuuromgevingen mee voordat ze broos en gebroken worden?

In feite is dit een gebied waar Nitinol erg verschilt van andere metalen. Nitinol wordt het meest gebruikt in medische apparaten, vooral implanteerbare apparaten zoals stents, waar de superieure flexibiliteit de stent toestaat om te buigen, te knijpen, uit te rekken en te draaien terwijl het lichaam beweegt.

Daarom vat Verdict Medical Devices de vermoeidheidseigenschappen van Nitinol samen: "Het is verreweg het meest resistente metaal dat bekend is in krachtige vermoeidheidomgevingen met hoge amplitude. Meerdere toepassingen ... alleen omdat het een zeer nikkeltitanium-legering is, wordt gebruikt voor weerstand tegen vermoeidheid. "

De hierboven beschreven koelinrichting lijkt in overeenstemming te zijn met de beschrijving van applicaties met hoge amplitude, rekbesturing. Maar het is natuurlijk aan de onderzoeker of het toekomstige zakelijke team om te bewijzen hoe lang uw Nitinol-cyclus "airconditioning" kan duren.